RO  EN
IMCS/News/2021/

Workshopul "Pi Bune"

Sărbătorește Ziua Pi Bune !

Ziua Pi Bune este singura sărbătoare, care onorează un număr. Este o zi pentru a sărbători constanta matematică π și pentru a mânca multă plăcintă. Se sărbătorește în țările care urmează formatul de dată lună / zi (m / dd), deoarece cifrele din dată, 14 sau 3/14 martie, sunt primele trei cifre ale π (3,14). Ziua π a fost fondată de fizicianul Larry Shaw în 1988.

π una dintre cele mai vechi și mai recunoscute constante matematice din lume, π este raportul dintre circumferința oricărui cerc și diametrul său. Valoarea sa este aproximativ egală cu 3,14159265. Este un număr irațional, ceea ce înseamnă că nu poate fi exprimat ca un raport de numere întregi, iar reprezentarea sa zecimală nu se termină și nu se repetă niciodată.

Pentru a sărbătoriZiua Pi Bune, ediția a II-a, Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici” organizează un Workshop Pi Bune în format online, dedicat tainelor numărului π, care va avea loc pe data de 14 martie ora 3:14 PM, la adresa web: https://vc.math.md/b/ole-cdj-k97

Concursuri:
  1. ”Pi Poeme”
  2. Pentru a participa la acest concurs, scrie o poezie sau istorioară, unde fiecare cifra din numărul π coincide cu literele cuvintelor. Creația poate fi scrisă în limba romană, rusă sau engleză. După necesitate, puteți descărca fișierul Pi poeme template și chiar în acest template să adăugați creația proprie.

    Exemplu:

    3     1    4    1    5         9           2 …
    Dar o știm e număr important ce…
  3. ”Pi prin ochii fanilor”
  4. Pentru a participa la acest concurs, trebuie să faceți o fotografie la ceva, care are tangențe cu π, sau pare similar cu acesta...

    Exemplu:

    Tot în cadrul acestui concurs se acceptă orice creație dedicată numărului π din orice material. Drept creații pot fi: un desen, origami, jucărie, statuie, cântec, etc. Acest concurs se bazează pe unicitate și creativitate, de aceea mizăm pe fantezia dvs., să ne uimiți cu creații speciale.

    Exemplu:

  5. ”Demonstrează numărul Pi”
  6. La momentul actual există mai multe metode de calculare a numărului π, respectiv scopul acestui concurs este să găsiți o metodă de calculare a numărului π și să creați un video, unde demonstrați această metodă.

    Spre exemplu: se ia o ață și un obiect rotund. Cu ața se măsoară circumferința cercului (a obiectului rotund) și se împarte la diametrul acestuia, respectiv se obține numărul π. Experimentul se reiterează pe diverse obiecte cu mărimi diferite.

    La fel, se acceptă unele programe proprii care calculează numărul Pi.

  7. ”Pi bucătar”
  8. O observație interesantă este: dacă se scrie 3.14 și priviți la inversul acestui număr se obține cuvântul englez PIE, ce înseamnă plăcintă. Respectiv, plăcintele au devenit și un simbol al numărului π. În acest context, vă invităm să participați la acest concurs cu propriile bucate dedicate numărului π și să deveniți cel mai bun Pi Bucătar.

  9. “Tainele numărului Pi”
  10. Știați că: Ziua numărului π coincide cu Ziua de naștere a celebrului Albert Einstein (14 martie 1879)? Noi suntem curioși să aflăm ce alte observații, taine sunt descoperite despre numărul Pi. Deci, vă îndemnăm să participați la acest concurs și să ne dezvăluiți unele taine ale lui π.

Nu ezitați să participați, cele mai bune creații vor fi premiate!

Cerințele concursurilor: