RO  EN
IMI/Proiecte/

Modele de calcul de înaltă performanţă bazate pe abordări biologice şi cuantice

Program:Colaborare Internaţională
Cifru:STCU 5384
Termenul executării:2012 – 2014
Instituţii:Institutul de Matematică şi Informatică
Conducător:Rogojin Iurie
Executori: Cojocaru Svetlana, Burţeva Liudmila, Colesnicov Alexandru, Malahov Ludmila, Alhazov Artiom, Popcova Olga
Finanţator:The Science & Technology Center in Ukraine (STCU)

Rezumat

Institutul de Matematică şi Informatică are o experientă bună în două domenii: algebră computaţională şi lingvistică computaţională, precum şi în elaborarea unui şir de algoritmi practici pentru ambele domenii. În acelaşi timp, în aceste domenii există o mulţime de probleme, care sunt dificil de rezolvat prin metode clasice. Performanţa înaltă în calcul, necesară în aceste cazuri, este asigurată prin metodele inspirate din biologie şi mecanica cuantică. Încercările anterioare de aplicare a metodelor inspirate din biologie ne-au permis să constatăm, că abordările biologice au limitările lor, de exemplu, în algebră computaţională. Pe de altă parte, pentru unele probleme similare există soluţii prin metode cuantice de calcul, dar şi abordarea cuantică are limitările sale intrinsece. Prin urmare, este destul de firesc să combinăm abordările biologice şi cuantice, şi să elaborăm algoritmi hibrizi pentru soluţionarea practică a acestor probleme.

Bazându-ne pe experienţa noastră în aceste domenii şi în elaborarea algoritmilor biologici, ne vom concentra la rezolvarea unor probleme particulare din algebră computaţională şi lingvistică computaţională pentru a stabili sursele de limitări ale calculului natural şi a propune algoritmi hibrizi care evită aceste limitări.

Rezultatele vor servi drept un impuls substanţial în dezvoltarea unei direcţii noi în calculul de înaltă performanţă: algoritmi hibrizi bazaţi pe abordări biologice şi cuantice.