RO  EN
IMI/Proiecte/

Instrumente asistate de calculator pentru diagnosticare şi clasificare a stadiilor precoce ale bolii ficatului gras non-alcoolic cu modele predictive de stabilire a riscurilor de complicaţii

Program:Colaborare Internaţională
Cifru:13.820.18.02/GA
Termenul executării:2013 – 2015
Instituţii:Institutul de Matematică şi Informatică, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz
Conducător:Gaindric Constantin
Executori: Secrieru Iulian, Popcova Olga, Gheorghiţa (Frinea) Irina, Ţurcan Svetlana

Rezumat

Obiectivul ştiinţific principal al proiectului este dezvoltarea unei metodologii de formalizare şi de analiză a unui vast volum de date cu scopul depistării şi explorării proceselor de apariţie şi progresare a bolii ficatului gras non-alcoolic (BFGNA). Aceasta ar permite dezvoltarea unor instrumente asistate de calculator pentru diagnosticare şi clasificare a stadiilor precoce ale BFGNA cu modele predictive de stabilire a riscurilor de complicaţii (CATDC-NAFLD).

Scopul proiectului este de a achiziţiona, formaliza şi consolida cunoştinţele medicale despre factorii de risc, diagnostic, apariţia şi progresarea stadiilor precoce ale BFGNA.

BFGNA, în faza sa incipientă, este asimptomatică, adesea cu teste funcţionale hepatice normale, fiind greu de diagnosticat, iar studiile de prevalenţă fiind dificil de realizat. Se estimează că BFGNA este cea mai frecventă afecţiune hepatică atât în ţările cu venit înalt pe locuitor din Vestul Europei şi Statele Unite, cât şi în ţările sărace. Încărcarea grasă a ficatului poate fi depistată ecografic. Ecografia este o metodă sigură şi precisă de diagnosticare a bolilor zonei hepato-pancreato-biliare cu o sensibilitate mai mare de 70-80%. Datorită costului redus, siguranţei şi accesibilităţii, este tehnica cea mai des întâlnită şi acceptată de către experţii în imagistică medicală.

Reieşind din starea actuală, descrisă mai sus, colectivul de cercetare moldo-german se va axa pe caracteristicile clinice, testele de laborator şi semnele nosologice ecografice.

CATDC-NAFLD vor putea fi folosite de către trei categorii de utilizatori – i) medici de specialitate, ii) medici de familie, iii) pacienţi, în următoarele scopuri: