math.ournet.md Scoala Virtuala a Tanarului Matematician

Pagina Principala
Ghidul Utilizatorului
Rubrica Candidatului
Curriculumurile
Matematica Competitiva Matematica Distractiva
Formule, Dictionare
Pagini din Istorie
Examene, Teste
Bibliografie
Avizuri
Link-uri
Site map

������� ������
"O camera fara carti este un trup fara suflet"
Pythagoras
Bibliografie

Ori de cate ori, profesorii (si preparatorii) de matematica se conving de faptul ca elevii (abiturientii) poseda cunostinte superfeciale la unele compartimente ale cursului scolar, asa cum sunt modulul (ecuatii si inecuatii), ecuatii si inecuatii exponentiale, logaritmice, trigonometrice, ecuatii cu parametru, etc. Cu parere de rau, de regula, aceste compartimente sunt abordate insuficient in cadrul cursului scolar, si astfel apare necesitatea de a consulta unele materiale didactice diferite de manualele scolare.

Desigur, exista o multime de carti, brosuri, reviste destinate matematicii elementare. Firesc apare intrebarea: Care din ele merita a fi studiata si procurata? Aceasta intrebare este dificila mai ales pentru cei, care numai pornesc pe drumul larg al matematicii. Vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare prezentand un ghid pe marginile materialelor didactice, indicand autorul, denumirea, comentarii asupra continutului etc.

In caz daca aveti intrebari despre continutul unei carti, sau in ce carte este mai reusit tratata o tema sau alta, srieti-ne la adresa matematica@mail.md .

Lista care urmeaza va fi permanent completata.

De rand cu lista care urmeaza propunem de a vedea si bibliografia in limba rusa.1. A.Albu, V.Dinescu, Probleme de concurenta si coliniaritate in geometria plana, Editura Porto-Franco, Galati, 1994, 179p.
Aceasta carte reprezinta o culegere de probleme de geometrie si incununeaza aplicatii din cele mai diverse, privitoare la concurenta si coliniaritate in geometria plana si se adreseaza elevilor din clasele VII-X.
2. P.Alexandrescu, I.Maftei, Analiza Matematica. Culegere de exercitii si probleme pentru elevii claselor XI-XII de liceu, pregatirea examenelor de bacalaureat, admiterea la facultate si a olimpiadelor scolare. Editura ALCOMI, 190p.
Fiecare capitol incepe cu probleme mai usoare, de rutina, destinate "intrarii in atmosfera". Foarte curand apar probleme mai grele, a caror rezolvare necesita cunostinte, antrenament si mult talent. Toate problemele sunt rezolvate complet.
3. L.Arama, T.Morozan, Culegere de probleme de analiza matematica pentru bacalaureat si admiterea in invatamantul superior. Editura Universal Pan, Bucuresti, 1997, 376p.
4. D.M.Batinetu, Probleme de matematica pentru treapta a II-a de liceu. Siruri, Editura Albatros, Bucuresti, 1979, 533p.
Aceasta lucrare constituie o culegere de probleme in ce priveste capitolul siruri, si completeaza cu succes materialul liceal. Prin diversitatea problemelor, precum si prin modul variat de rezolvare, lucrare ar fi interesanta tineretului scolar, cadrelor didactice care predau in liceu, precum si celor care vor sa-si completeze cunostintele introductive in analiza matematica.
5. D.Duca, E.Duca, Culegere de probleme de analiza matematica II. Editura Gil, Zalau, 1997, 224p.
Recomandata in vederea utilizarii in scoli si pentru pregatirea suplimentara a elevilor. Fiecare capitol incepe cu o parte teoretica, fara demonstratii.
6. T.Cohal, Va place Matematica? Probleme pentru ciclul gimnazial, Editura Moldova, 1991, 418p.
7. P.Cojuhari, Ecuatii si inecuatii.Teorie si practica, Chisinau, Universitas, 1993, 379p.
In aceasta carte se trateaza intr-un mod sistematic metodele funadamentale de rezolvare a ecuatiilor si inecuatiilor algebrice, irationale, exponentiale, logaritmice, precum si a acelora ce contin semnul valorii absolute. Fiecare compartiment contine expuneri teoretice, care au fost puse la baza elaborarii metodelor principale de rezolvare a ecuatiilor si inecuatiilor. Pentru ca acestea sa fie cat mai acesibile, sunt analizate diferite ecuatii si inecuatii concrete, iar la sfarsitul fiecarui compartiment sunt propuse probleme si exercitii de recapitulare. Astfel, lucrarea contine peste 1000 de exercitii si probleme.
Suntem siguri ca cartea va prezenta un real folos la predarea matematicii, la studierea matematicii elementare, precum si cadrelor didactice din invatamantul mediu de specialitate si superior.
8. P.Cojuhari, Exercitii si probleme de matematica pentru examenele de admitere in invatamantul superior, Chisinau, 1996, 156pag.
Lucrarea contine exercitii si probleme din cadrul examenelor de admitere in anul 1995 la facultatile USM. In prima parte se expun enunturile exercitiilor si problemelor, iar in partea a doua, solutii, indicatii si raspunsuri. Lucrarea se adreseaza, in primul rand, elevilor care se pregatesc pentru examenele de admitere in invatamantul superior (la facultatile de matematica cat si de alt profil: fizica, chimie, economie, etc.). De asemenea, aceasta carte poate fi folosita de cadrele didacttice ca material suplimentar pentru meditatii cu elevii.
9. P.Cojuhari, A.Corlat, Ecuatii si inecuatii algebrice, Chisinau, 1995, 90pag.
10. P.Cojuhari, A.Corlat, Ecuatii exponentiale si logaritmice, sisteme si inecuatii, Chisinau, 1995, 85p.
11. P.Cojuhari, A.Corlat, Progresii aritmetice si geometrice, Chisinau, 1995, 32pag.

Lucrarile 9)-11) contin un minim al tipurilor de probleme ce se refera la compartimentele respective, care trebuie cunoscute de candidatul ce urmeaza sa sustina examenul de maturitate, bacalaureat, admitere in invatamantul superior. Pe parcursul lucrarilor sunt prezentate probleme cu solutii, atragand atentia la gresele frecvente comise de catre candidati. La fel, la sfarsitul fiecarui capitol sunt date si exercitii pentru lucru de sinestatator.
12. P.Cojuhari, Teme si probleme de matematica, Chisinau, 1995, 173pag.
Sunt prezentate subiectele cat si solutiile corespunzatoare, date la admitere in anul 1994 la diferite facultati ale Universitatii de Stat din Moldova. Elementul de noutate consta in modul gradat de prezentare, de la simplu la complex, pecum si prezentarea unor probleme si solutii originale. La fel sunt prezentate si unele elemente teoretice de sinteza, cum ar fi notiunele de: numar prim, cel mai mic multiplu comun (cel mare divizor comun), graficul unei functii, studiul unor ecuatii, definirea unor elemente geometrice s.a.m.d., care vor completa tabloul cunostintelor necesare, in vederea sustinerii cu succes a examenului de admitere.
13. I.Cuculescu, Olimpiade internationale de matematica ale elevilor, Editura Tehnica, Bucuresti, 1984, 352p.
In prima parte a lucrarii este descrisa Olimpiada Internationala de Matematica in ceea ce priveste modul de propunere a problemelor, solutiile ce li s-au dat, modul de atribuire a punctajului si a premiilor. Partea a doua cuprinde subiectele (cu solutii) propuse la OIM intre anii 1973-1982.
14. P.Flondor, O.Stanasila, Lectii de analiza matematica si exercitii rezolvate, Editura All, Bucuresti, 1996, 336p.
Aceasta carte cuprinde lectii asupra subiectelor standart ale cursului analizei matematice adresat studentilor din anul I ai facultatilor tehnice si economice.
15. M.Ganga, Teste de algebra si analiza matematica pentru clasele XI-XII, bacalaureat si admitere in invatamantul superior, Editura Iriana, Bucuresti, 1993, 224p.
16. M.Ganga, Teste de geometrie, Editura Tehnica, Bucuresti, 1992, 134p.
Lucrarea contine 50 teste de geometrie si trigonometrie, este adresata atat elevilor de gimnaziu si liceu, celor ce se pregatesc pentru admiterea in invatamantul superior, cat si profesorilor de matematica. Dupa enuntarile testelor urmeaza rezolvarea completa a acestora.
17. G.Gheba, Exercitii si probleme de matematica, clasele VII-VIII, Editura Didactica si Pedagocica, Bucuresti, 1979, 293p.
Cartea reprezinta o culegere vasta de probleme selectate dupa tematica respectiva. Fiecare problema este insotita si de raspuns. La problemele dificile sunt date unele indicatii spre rezolvare.
18. L.Gherman, A.Corlat, Exercitii si probleme de matematica pentru examenele de admitere in invatamantul superior, Chisinau, Evrica, 1997, 122p.
In aceasta lucrare se prezinta probele la matematica de la admiterea la USM in anul 1996.
19. N.Ghicu, I.Chesca, Culegere de probleme de matematica pentru admitere in liceu si scoli profesionale, Editura Coresi, Bucuresti, 1993, 67p.
Se propune, intr-o forma unitara, un model de recapitulare rapida si eficienta.
20. E.Guran, Matematica recreativa, Editura Junimea, 1985, 213p.
Cartea cuprinde o categorie de exercitii si probleme care, in mare parte, prezinta aceste fel de particularitati legate in primul rand, metoda de rezolvare si, in al doilea rand, de rezultatele - fie spectaculoase, fie neasteptate - la care se ajunge. In unele cazuri, nici modul in care este formulat enuntul nu scuteste cititorul de inedit.

Culegerea se adreseaza elevilor din scoala generala, precum si marelui public, amator de unele incursiuni in domeniul matematiicii, oamenilor cu profesiuni si preocupari diferite care, recreindu-se, se supun, in acelasi timp, unui examen, examenatorii fiind ei insisi.

21. A.M.Iaglom, I.M.Iaglom, Probleme neelementare tratate elementar, Editura Tehnica, Bucuresti, 1981, 411p. (tradusa din rusa)
Cartea contine o serie de probleme din diferite domenii ale matematicii superioare: teoria probabilitatilor, teoria numerelor, geometria proiectiva, calculul integral, topoligie, probleme rezolvate prin metode care nu ies din cadrul cunostintelor dobandite in liceu. Lucrarea este adresata elevilor, studentilor si cadrelor didactice din invatamantul mediu.
22. V.Mangu, Matematica. Subiecte date la concursurile de admitere in invatamantul superior din Romania intre anii 1980-1990 (cu rezolvare integrala), Editura Garamond, Bucuresti, 1993, 461p.
23. C.Militaru, Algebra. Exercitii si probleme pentru liceu si admitere la facultate, Editura "ALUX", Bucuresti, 1992, 284p.
Structura fiecarui capitol cuprinde elemente de teorie, cu referire la principalele teoreme si formule de calcul, respectiv exercitii propuse, prezentate gradat dupa dificultatile de rezolvare.
24. I.Mihalache, Probleme de matematica pentru clasele V-VI, Editura didactica si pedagocica, Bucuresti, 1997, 287p.
25. C.Moanta, Probleme de analiza matematica pentru bacalaureat si admitere in invatamantul superior, Editura Rapsodia Romani, Craiova, 1997, 403p.
Culegerea de probleme se adreseaza elevilor din ultimele doua clase ale ciclului liceal. Fiecare capitol al lucrarii este structurat in patru parti: o prima parte prezinta succint notiunile si proprietatile teoretice de baza ale capitolului. A doua parte cuprinde probleme rezolvate, pentru unele autorul propunand mai multe metode de rezolvare. In partea a treia sunt propuse probleme pentru rezovare de sinestatator. In ultima parte sunt date raspunsuri, indicatii si uneori rezolvari complete pentru problemele propuse.
26. E.A.Morozova, I.S.Petracov, V.A. Skvortov, Olimpiade internationale de matematica. (probleme, rezolvari, punctaj). Editura Tehnica, Bucuresti, 1978, 367p. (Tradusa din rusa)
Lucrarea contine materialele primelor 20 olimpiade internationale de matematica.
27. I.Muntean, D.Popa, Metoda sirurilor recurente, Editura Gil, Zalau, 1995, 62p.
In aceasta lucrare sunt abordate unele metode de solutionare ale ecuatiilor date in mod recurent. Se adreseaza elevilor si profesorilor din liceu.
28. Ivanca Olivotto, Culegere de exercitii si probleme de aritmetica pentru clasele V-VII, Editura Didactica si Pedagocica, Bucuresti, 1976, 279p.
Cartea este divizata in XV capitole:
    I. Multimi;
   II. Numeratia;
  III. Sistemul metric;
  IV. Cele patru operatii cu numere naturale si zecimale;
   V. Divizibilitatea numerelor;
  VI. Fractii ordinare;
 VII. Rapoarte si proportii;
VIII. Probleme de amestec si aliaj;
  XI. Reprezentari grafice;
 XII. Probleme de amestec si aliaj;
XIII. Probleme cu continut geometric;
XIV. Exercitii si probleme racapitulative pentru clasele V-VI;
 XV. Exercitii si probleme recapitulative pentru clasa VII-a.
29. I.Petrica, E.Constantinescu, D.Petre, Probleme de Analiza Matematica, vol I (clasa XI) vol II (clasa XII), Editura Petriou, Bucuresti, 1993, 282p., 157p.
Prin numarul relativ mare de exercitii rezolvate s-au urmarit atat aspectul instructiv cat si modul de redactare a solutiilor punandu-se accent pe prezentarea logica si ordonata a acestora, precum si pe justificarea rationamentului.
30. L.Pirsan, Teste de matematica. Analiza si Algebra. Pentru concursuri de matematica si admiterea in invatamantul superior, Editura de Vest, Tisoara, 1995, 274p.
31. C.Popa, V.Hiris, M.Megan, Introducere in analiza matematica prin exercitii si probleme, Editura Faclia, 1976, 365pag.
Culegerea acopera teoria functiilor reale de argument real, care este parte fundamentala a analizei matematice. Fiecare capitol incepe cu o insusire a rezultatelor teoretice ce intervin in elaborarea raspusurilor din capitolul respectiv, ceea ce disperseaza pe cititor de necesitatea de a recurge la alte carti. Cartea se adreseaza nu matematicianului format, ci celui care vrea sa-si faureasca o cultura matematica riguriosa.
32. Probleme de matematica traduse din revista sovietica KVANT, v.1, (problemele 1-200), Editura Didactica si Pedagocica, Bucuresti, 1993, 272p.
Sunt prezentate toate textele problemelor publicate in primii 8 ani de la aparitia revistei "KVANT" (1970-1977), impreuna cu rezolvarile lor.
33. N.Prodan, Matematica. Absolvire si admitere, Lyceum, 1999, 119pag.
Prezenta lucrare contine temele, notiunele si conceptele principale ale cursului scolar si liceal de algebra si analiza matematica. Se pune accentul pe argumentarea aparitiei fiecarei notiuni, pe legatura stransa dintre ea si alte probleme si notiuni.
34. N.I.Prodan, Matematica. Partea a II-a. Absolvire si admitere, Editura Lyceum, Chisinau, 1999, 148p.
(a se vedea descrierea de mai sus).
35. S.Sburlan, Principiile fundamentale ale matematicii moderne, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1991, 534p.
In aceasta carte sunt prezentate principiile si rezultatele de baza din analiza matematica intr-o forma usor accesibila si cateva directii de intrepatrundere a analizei matematice cu alte ramuri ale matematicii, mai interesante in aplicatii si in cercetarea interdisciplinara.
36. S.Stossel, Algebra. Culegere de probbleme pentru aditerea in invatamantul superior, Editura Cuvantul Romanesc, Bucuresti, 1991, 102p.
In lucrare sunt prezentate 132 probleme cu solutii clare si riguroase.
37. N.Teodorescu s.a. Probleme din Gazeta Matematica. Editia Selectiva si Metodologica, Editura Tehnica, Bucuresti, 1984, 543p.
38. Ion Tudor, Probleme de geometrie pentru gimnaziu, Editura Paco, 1993, 171p.
In primele noua capitole ale lucrarii sunt incluse 200 de probleme complet rezolvate. Ultimul capitol se adreseaza elevilor din clasa a VIII-a si include enunturile si solutiile subiectelor date la proba de verificare pentru admiterea in liceu in anii 1986-1992.
39. F.Turtoiu, Trigonometrie. Exercitii si probleme, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1995, 429p.
Cartea contine circa 1200 exercitii si probleme. Problemele sunt grupate pe categorii prezentate in 7 capitole. Lucrarea poate constitui un ajutor apreciabil elevilor de liceu din clasele IX-XII, candidatilor in invatamantul superior si nu in ultimul rand cadrelor didactice - in activitatea acestora cu elevii, la cercurile de matematica.
40. I.Virtopeanu, A.Leonte, Geometrie in spatiu pentru gimnaziu si liceu, Editura Sibilia, Craiova, 1994, 245p.
In aceasta carte sunt prezentate tipuri de probleme, metode si tehnici de rezolvare. Lucrarea este adresata acelora care, beneficiind de inzestrarea nativa, urmaresc o adancire rapida a cunoasterii bazelor geometriei "elmentate" ca premisa pentru abordarea ulterioara a studiului matematicii "superioare" si totodata, ofera un material util celor in a caror instruire studiul matematicii se justifica numai prin caracterul instrumental, de calcul.

 
   

Copyright©1999-2010 Asociatia Obsteasca TCV | Design by ArtTCV