Constantin Sibirschi

Constantin Sibirschi (1928–1990)

Constantin Sibirschi, un proeminent matematician si distins organizator al stiintei, academician al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, s-a nascut la 8 ianuarie 1928.

Dupa absolvirea Universitatii din Chisinau, C.Sibirschi a lucrat in calitate de profesor la aceeasi Universitate, iar apoi ca sef al Sectorului de ecuatii diferentiale al Institutului de Matematica al A.S. a R.M. A fost un pedagog iscusit, un mentor devotat si un cercetator talentat. Dumnealui impartasea fara rezerve experienta, cunostintele si entuziasmul sau cu discipolii, creind astfel o atmosfera prieteneasca si cooperativa.

Activitatea stiintifica a academicianului C.Sibirschi a fost dedicata in special studiului ecuatiilor diferentiale si al sistemelor dinamice. Dumnealui a contribuit enorm la dezvoltarea teoriei ecuatiilor diferentiale polinomiale in plan; a obtinut conditiile necesare si suficiente pentru existenta unui centru al sistemului patrat si a investigat integralele particulare. C.Sibirschi a propus si a dezvoltat o noua si eficienta abordare a studiului sistemelor diferentiale polinomiale, si anume, metoda invariantilor algebrici si a comitantilor (in raport cu grupul de transformari lineare ale coeficientilor, induse de transformarile lineare ale planului). Utilizind aceasta metoda, C. Sibirschi a rezolvat un sir de probleme referitoare la clasificarea afina si topologica a cimpurilor vectoriale polinomiale. Aceste investigatii au fost inalt apreciate de catre specialisti si au fost continuate de multi dintre discipolii sai. C.Sibirschi a manifestat un interes deosebit pentru dinamica topologica si a obtinut un sir de rezultate in teoria sistemelor (semi)dinamice fara unicitate. Dumnealui a publicat, in total, peste 140 de articole stiintifice si 5 monografii, 2 dintre care au fost traduse peste hotare.

C.Sibirschi a fost membru al colectivului editorial al revistei “Ecuatii Diferentiale” si redactor-sef adjunct al Buletinului Academiei de Stiinte a Republici Moldova.

C.Sibirschi a contribuit la dezvoltarea matematicii in Moldova, fondind cunoscuta scoala de ecuatii diferentiale. In 1960 dinsul a organizat la Chisinau seminarul stiintific “Teoria calitativa a ecuatiilor diferentiale”. Sub conducerea nemijlocita a academicianului C.Sibirschi au fost sustinute cu succes 15 teze de doctorat.

C.Sibirschi a contribuit la dezvoltarea matematicii in Moldova, fondind cunoscuta scoala de ecuatii diferentiale. In 1960 dinsul a organizat la Chisinau seminarul stiintific “Teoria calitativa a ecuatiilor diferentiale”. Sub conducerea nemijlocita a academicianului C.Sibirschi au fost sustinute cu succes 15 teze de doctorat.

Academicianului Sibirschi i-a fost conferit titlul de Om Emerit in Stiinta al Republicii Moldova, i-a fost decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova in domeniul stiintei si tehnicii si alte distinctii ale statului.

Constantin Sibirschi a fost o persoana cu un enorm spirit generos. Devotamentul sau fata de stiinta, atentia, umanismul, grija fata de studenti si colegi i-au cistigat respectul din partea celor care l-au cunoscut.


Lucrari de referinta:

  1. C.Sibirschi. Metoda invariantilor in teoria calitativa a ecuatiilor diferentiale. Chisinau, I.E.P. a A.S. a R.S.S.M., 1968 (in limba rusa).
  2. C.Sibirschi. Introducere in dinamica topologica. Chisinau, Stiinta,1970 (in limba rusa, tradusa in limba engleza in 1975).
  3. C.Sibirschi. Invariantii algebrici ai ecuatiilor si matricelor diferentiale. Chisinau, Stiinta, 1976 (in limba rusa).
  4. C.Sibirschi. Introducere in teoria algebrica a invariantilor ecuatiilor diferentiale. Chisinau, Stiinta, 1982 (in limba rusa, tradusa in limba engleza in 1988).
  5. C.Sibirschi, A.Suba. Sisteme semidinamice (teoria topologica). Chisinau, 1987 (in limba rusa).
    1. Prof. N.Vulpe