RO  EN
IMI/Proiecte/

Sistem suport pentru decizii clinice în domeniul examinării ultrasonografice a zonei hepato-pancreato-biliară (SONARES 13)

Program:Transfer Tehnologic
Cifru:13.824.18.170T
Termenul executării:2013 – 2014
Instituţii:Institutul de Matematică şi Informatică
Conducător:Gaindric Constantin
Executori: Cojocaru Svetlana, Secrieru Iulian, Popcova Olga, Gheorghiţa (Frinea) Irina, Ţiţchiev Inga, Burţeva Liudmila, Magariu Galina, Cojuhari (Bruc) Natalia, Verlan Tatiana, Ţurcanu Vasile, Puiu Segiu, Ţurcan Svetlana

Rezumat

Obiectivul general al proiectului de transfer tehnologic este implementarea sistemului suport pentru decizii clinice în domeniul examinării ultrasonografice a zonei hepato-pancreato-biliare Sonares 13 în practica de zi cu zi şi în procesul decizional clinic al Centrului medical „ANAMARIA-MED” S.R.L. (Beneficiar).

Patologiile organelor zonei hepato-pancreato-biliare sunt larg răspândite şi reprezintă o mare parte atît a bolilor tractului gastro-intestinal, cît şi a adresărilor la Beneficiar. Acestea pot fi depistate ecografic. Ecografia este o metodă sigură şi precisă de diagnosticare a bolilor zonei hepato-pancreato-biliare cu o sensibilitate mai mare de 70-80%. Datorită non-invazivităţii, costului redus şi accesibilităţii, este tehnica cea mai des întâlnită şi acceptată de către experţii în imagistică medicală, inclusiv şi de clinicienii Beneficiarului.

Diagnosticul corect şi precoce al patologiilor indicate este extrem de important deoarece progresarea hepatitei şi pancreatitei reprezintă factori de risc a apariţiei cancerului acestor organe.

Obiectul de transfer tehnologic este tehnologia de stocare şi documentare a cazurilor concrete de patologii ale organelor zonei hepato-pancreato-biliare depistate prin diagnosticarea cu ultrasunet, bazată pe metodologia Institutului de Matematică şi Informatică al AŞM (IMI) de structurare, clasificare, formalizare şi stocare a cunoştinţelor profesionale din domeniul diagnosticării medicale.

Componenta inovaţională de transfer tehnologic constă în oferirea clinicianului un suport informatic la toate etapele procesului decizional clinic, care în prezent nu are analogie în lume. Acest suport informatic se fondează pe o bază de cunoştinţe-expert şi o colecţie de imagini-etalon adnotate unice, un motor de inferenţă inovativ şi o interfaţă adaptivă. Toate fiind elaborate şi dezvoltate în cadrul IMI.